tisdag 7 mars 2017

Minskat preffar, ökat i bank

Mina preffar har krupit upp på plus igen enkom kursmässigt och jag minskar lite. Det här låga ränteläget kan inte vara för evigt. Finns tecken på stigande inflation i Europa. Jag är rätt överviktad i preffar.

Sålt 150 Hemfosa Fastigheter Pref

Valde Hemfosa, den yieldar sämst av mina preffar (förutom Ratos pref som jag tror kommer att lösas in i maj och ersättas med en ny) och jag äger även en slatt i stamaktien så den kombinerande exponeringen är stor. Hemfosas styrelseordförande sålde nyligen av en stor post preffar. Jag tror det säger mer om hans tro om det framtida ränteläget än om Hemfosa som bolag. Hade varit mer orolig om han sålt av i stamaktien vilket han också gjorde, men ett marginellt antal.

Köpte på mig lite mer Swedbank efter att Folksams storförsäljning pressat aktien.

Köpt 75 Swedbank

Ökar min exponering mot bank förstås men frågan är om min portfölj blir mindre riskfylld genom att jag minskar den relativa vikten genom att öka i svensk verkstad till P/E 30?

6 kommentarer:

 1. Banker känns som ett säkert kort och har varit så under många år... ligger själv på ca 20% bank och skäms inte för det ;)

  SvaraRadera
 2. Swedbank på dippen kan inte vara fel! Jag hann inte handla alls igår men om Swedbank fortsätter ner idag köper jag också.

  SvaraRadera
 3. Är själv ganska underexponerad mot banker, och ganska glad i det, men ser inget fel att öka vikten mot dem heller. Dock siktar jag i de fallen mer mot Kanadensiska banker än svenska, när dessa faller lite.

  Bra resonemang om hemfosa pref där. Funderar på att öka lite i stamaktien till en 3.5%-ig vikt eller så, men kanske delar upp kapitalet på både Castellum och Hemfosa.

  Fundera fundera!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Generellt anses väl de kandadensiska bankerna som säkrast därefter de svenska så där är du väl på rätt spår. I TD kan man få både Kanada och USA på samma gång.

   Tror det är en bra idé att diversifiera i fastighetssektorn. Bolagen har olika risk, innehav i olika sorters fastigheter och är exponerade mot olika landsdelar.

   Kanske kommer en tid då det inte är roligt att ha 100% Stockholmsexponering tex?

   Radera
  2. Ja, senast när stockholm står under vatten ;).

   Nej, skämt åsido. Håller med. Jag gillar Castellum och Hemfosa just för den övergripande delen av samhällsnyttiga fastigheter och myndighetsuthyrning och dylikt. Detta är ett säkert kort, och en profilering i dessa bolag och en vikt mot dessa känns säkert. Hemfosa är något nyare och jag är försiktig i att vikta upp i dem (eller försöker vara), men de verkar ha lite samma stuk som Castellum på något sätt. Andra fastighetsbolag än Castellum och Hemfosa äger jag i dagsläget inte (I Sverige). Är jääävligt försiktig och konservativ gällande risker - äger faktiskt inte en enda preferensaktie utan placerar här hellre i uråldriga amerikanska bolag som JNJ, PG eller liknande.

   Men jag ska väl erkänna att när jag började investera för något år sedan var väldigt snabb på att ta in preferensaktier och högutdelande månadsaktier. Har insett att detta inte riktigt är vad jag "vill" och omallokerat lite grann.

   Radera