Innehav

Länk till innehav:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1D31mKP5IyS4BHfoFXO6h4Z6yUpfYxUH1qXRfIs26hVw/edit?usp=sharing

Länk till Shareville:

https://www.shareville.se/medlemmar/krosus-sorks-investeringsblogg/portfolios/119716/positions

61 kommentarer:

 1. Snyggt blad! I spalten kurs? Är det nuvarande kurs eller betalt?
  Grymt jobbat :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, det är nuvarande kurser kopplat till GoogleFinance och YahooFinance. Inköpspriser är krångligt. Tror jag redovisar dom genom en månadsrapport istället.

   Radera
 2. Hej.
  Snyggt blad - ser väldigt likt ut mitt eget blad, men ditt var faktiskt snäppet snyggare. Jag lånar lite kod för att få in valutakursen automatiskt, istället för manuellt som jag har idag.

  Roligt att se att din strategi är väldigt lik min, bl.a. med mängder med innehav. Jag har snart 100 st olika innehav som är mitt maxtak.

  Såg att du precis köpt Tryg, men jag vill tipsa om ett annat bolag i samma segment som du visst inte hade. Finska Sampo A tycker jag du ska kika på. Som vanligt omöjligt att säga hur något går, men jag tycker de historiska siffrorna ser väldigt bra ut.

  MVH

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar tackar. 100, det var ju imponerande. Har bevakning på Sampo och funderar på att köpa en liten post nu när de går ex snart. Dock äger de en stor del Nordea som jag redan äger en stor post i. Vill inte bli dubbelexponerad i allt för stor utsträckning.

   Radera
 3. Tjenare!

  Grymt fin portfölj du har! Älskar verkligen mängden bolag och diversifieringen.

  Du har rätt så många utländska innehav i en ISK. Hur tänker du kring det? Går inte du som har såpass mycket innehav back ganska mycket på källskatten? Kanske är jag som nybörjare som fattat fel.

  Tack för en trevlig blogg!

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
 4. Hej och tack. Ja jag har gjort en liten miss där med ISKn. Framgent blir det till att prioritera KF för utländska nyinköp.

  SvaraRadera
 5. Hej!

  Vill börja med att tacka för en trevlig och inspirerande blogg - för mig som har ganska stort fokus på utdelningsflödet är en portfölj som din ett föredöme.

  I övrigt hoppas jag du inte har något emot att jag lånat upplägget (med full credit samt länk till dig), då det är ett enormt lyft jämfört med hur jag tidigare redovisade min portfölj. Tänk screengrab av excel-blad.... Brr, nej det var verkligen ingen höjdare.

  Mvh
  /Kowalski

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej. Kul att du gillar bloggen. Låna på bara. "Information wants to be free".

   Radera
 6. Mycket bra blogg väldigt intressant att följa din resa. Tänkte på din uppställning i excel hur gör man så man får med allt automatiskt? Kurser avlastning utdelning m.m?

  Mvh Marcus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej. Stort tack. Arket är gjort i google sheets. Spara ned den i google drive så borde du kunna kopiera från den. Utdelning petar jag in manuellt men man borde kunna länka från yahoo finance för amerikanska innehav om man är lat.

   Radera
 7. Hej,

  Säkert en dum fråga men jag undrar över ditt innehav i Autoliv om du har det i en KF eller ISK? Gick själv på niten att ta in den i ISK. Får därmed fått betala källskatt på utdelningen.
  Har du tips på hur jag lätt kan veta om noterade bolag på svenska börsen ses som "utländska" (likt Autoliv) och därmed skulle passa bättre att köpa inom KF skalet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej. Alla "halvsvenska" bolag som är Stockholmsnoterade som Autoliv, AstraZeneca, Pfizer och ABB har jag köpt i ISK. Hur menar du att det skulle vara bättre att äga dom i KF?

   Radera
  2. Hej igen och tack för svar,
   Jag fick betala utländs källskatt på min utdelning i Autoliv. Då det var i ISK så behöver jag själv jämka tillbaka pengarna samt att jag tror det finns en gräns för hur mycket man kan jämka. Tänker att i en KF så slipper jag kräva tillbaka källskatten då detta görs av försäkringsbolaget som är ägaren av själva aktierna. Dessutom så slipper jag med stor sanolikhet gränsen för hur mycket jag kan jämka.
   Tänker jag rätt?

   Radera
  3. Jo, men utländsk källskatt får du ju betala även i en KF. Vad jag förstått är grundregeln att det är bättre med utländska innehav i en KF än i en ISK. Jag är dock inte bäst person att fråga kring skatteregler, sådant tråkar mest ut mig. Den här länken är väl rätt OK:

   http://blogg.avanza.se/hemberg/2015/09/24/kapitalforsakring-bast-for-utlandska-aktier/

   Radera
 8. Riktigt fin portfölj du har! Men hur hinner du hålla ordning på alla innehaven?

  /Aktiepappa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Ja vem är det som säger att jag har ordning på dom?

   Radera
 9. Hahaha, det såg i alla fall ordningsamt ut på uppställningen men jag förstår dig om du inte har det. ;) Det viktigaste är ju att de går bra och det verkar det ju göra.

  SvaraRadera
 10. Hej !
  Om jag vill sätta i hop en portfölj på 20 innehav med tanke på att det skall bli en bra utdelningsportfölj, hur skulle du lägga upp strategin, hur många preffar skulle du ta in i den, utländska aktier ? är nybörjare och vill ha lite tips och råd :) säg att vi startar med 100000 kr, kanske 20 innehav är för mycket för dom pengarna, glad om du vill kommentera detta :) Mvh Johnny

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Johnny. Preffar beror på hur gammal du är. Är du ung så skulle jag nog inte satsa så mycket i preffar. Har man för små innehav så känns det lite meningslöst att se aktien stiga i värde eller få utdelning. Med 100,000 kanske 10 innehav är OK? Att hitta 20 köpvärda aktier just nu kanske inte heller är det lättaste. Utländska aktier, vill man ha utdelning ofta så tycker jag det är en bra idé med aktier eller fonder som delar ut kvartalsvis.

   Radera
 11. Tack för ditt svar , är tyvärr 44 år och hållit på i två år bara, har 14 innehav med aktier också några investmentbolag bland dom, vill bygga en utdelningsportfölj på sikt, har aktier för 550` mitt största innehav är HM 28% övriga liggger på mellan 3-10%
  Skall jag lägga in några preffar och vilka skulle då rekommenderas i skrivande stund,eller skall jag forsätta köpa vanliga aktier? 11 svenska bolag och 3 Amerikanska i portföljen bör jag köpa utländska för att få bättre riskspridning? / Johnny

  SvaraRadera
  Svar
  1. OK. Jag vill helst inte ge någon alltför specifika råd. Jag vill inte ha det på mitt samvete om det skulle gå snett. Hade jag varit i din situation hade jag inte ökat mer i HM, jag vill inte ha över 10% i ett bolag. Lite börshandlade fonder med låg avgift är ett bra komplement tycker jag för att exponera sig mot utlandet. Någon stabil preff kanske hade varit bra också.

   Radera
  2. Tack för ditt svar, jag tar mina egna beslut,men alltid kul att få nåt att fundera över, börshandlade fonder har jag ingen koll på alls , du får tipsa om några :) , grymt bra blogg du har och sjukt mycket innehav, jag är glad att ni orkar svara oss riktiga amatörer, vi lär oss jättemycket av er, tänkte få ihop 1000 st Hm innan jag är nöjd med dom, men sen skall jag försöka ligga på max 15% gärna under 10% men det lär dröja :) / Johnny

   Radera
 12. Imponerande innehav där jag efter ett tag frågade mig, vilka bolag du inte har ;), men en bra inspirationskälla. Angående din kommentar här uppe gällande preffar tyckte jag det var bra att du tog åldern med i bilden. Jag personligen satsar en del på dem, för investeringstiden är relativt kort och sträcker sig inte över flera decennier. //Dividend500

  SvaraRadera
  Svar
  1. Okay, det kan jag förstå. Men en annan fråga: Vad är poängen med att du har ganska många bolag och samtidigt OMXSB Utdelning?

   Radera
  2. För att få exponering mot Fingerprint :), hehe nej, men den delar ut i juni, svag månad för mig i SEK och ger en bred exponering mot en hel del bolag jag inte har idag och som jag av olika anledningar inte vill köpa in mig i direkt. Då passar en ETF. Visst, jag får betala lite avgift men den är rimligt tycker jag. Dessutom är den ett reservköp vid breda nedgångar eller då jag inte känner att jag hittar något enskilt bolag vid ett specifikt tillfälle. Känner jag att brösen generellt känns för dyr så kan jag minska i den fonden utan att behöva gå in och sälja av lite i massa bolag.

   Radera
 13. Det är i alla fall en lite annorlunda strategi att ha en så pass "diversifierad" portfölj som du har:). Men ändå coolt tycker jag! Känns som man inte behöver oroa sig för att något negativt ska hända i något enskilt bolag i alla fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men så är det. Har man 300 Ericsson och de går ner 20% kan man skratta åt eländet. Har man 3000 är det inte lika roligt. Men det finns ju en baksida också. Med så många innehav är det liten chans att hela portföljen skall stiga kraftigt i värde.

   Radera
 14. Hej Krösus! Skulle vilja veta hur tankarna går kring Care Capital(CCP) är det något långsiktigt du vill äga? Vad tycker du om bolaget?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej. CCP är en REIT med mycket hög risk (och yield) verksam inom delsegmentet skilled nursing inom sjukvårdsfastighetssektorn. Det är ett segment med stor politisk risk. Jämför med debatten om vinst i välfärden i Sverige. Om de lyckas höja utdelningen och inte råkar ut för någon allvarlig försämring i sin verksamhet tänker jag behålla. Kanske trimma ner den lite. Den är rätt riskabel. Jag vågar inte öka i den.

   Radera
 15. Ja läste runt lite och det var bara Omega OHI som var i närheten av dom. De verkar ha hög skuldsättning som de använt till investeringar. Spännande bolag men som du säger hög risk med hög yield. Äger idag 100 OHI och kan tänka mig köpa 100 CCP. //Richard

  SvaraRadera
  Svar
  1. OHI är rätt snarlikt CCP så se upp så att du inte blir för tung i den sektorn.

   Radera
 16. Hej Krösus! En imponerande portfölj du har. Under hösten har jag köpt mina första aktier och haft problem med uppföljningen i Excel som varit utan kurskoppling och fick då se bl a din portfölj i Google Spreadsheet med kurskoppling. Detta Google Spreadsheet som jag länge sett som en gratis- och lightversion av Excel löser mina problem.

  Såklart kände jag mig tvungen att göra ett försök med Google Spreadsheet och med små förändringar använder jag din uppställning: http://utdelningssmalanningen.blogspot.se/p/portfolj_3.html

  Tack för hjälpen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snyggt ark. Nu blev jag lite avundsjuk måste jag säga.

   Radera
  2. Stort tack för idéen.
   Jag har så småningom börjat bygge en egen sammanställning baserat på din sida.
   Mina aktier har jag fått in , båda från Google och Yahoo finance.
   Till skillnad från dig, så har jag även fonder.
   Hur jag skall få in värdena automatisk i sidan, har jag däremot inte listat ut.
   Har du eller någon annan ett förslag till lösning på problemet?

   Radera
  3. Härligt. Nej fonder har jag ingen koll på. Aldrig ägt fonder privat.

   Radera
  4. Tack i alla fall

   Radera
 17. Jag såg att du har Baltic Horizon i portföljen och är lite sugen att teckna nya andelar. Hur är det med utdelningen, dras det källskatt på den? Mvh //Dividend500

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har den via Nordnet och de drog först källskatt men makulerade sedan den. Verkar lite oklart med andra ord.

   Radera
 18. Tjena krösus! Snygg och välkomponerad portfölj!
  Jag vill köpa på mig några reit. Är ny på dem. Några förslag i dagsläget?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar. Njae, jag vill helst inte ge några råd. Skapa ett konto på Seeking Alpha och läs inlägg av Brad Thomas det är mitt råd i nuläget.

   Radera
 19. Hej! fint dokument, lånar lite av det.
  undrar bara om du fyller i "Ex UtdDag och Utd. Dag" manuellt varje månad eller om det hämtas på något sätt.

  MVH
  Henrik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stjäl på du. Det är en högst manuell process tyvärr.

   Radera
 20. Grymt imponerande! Hur länge har du varit aktiv på aktiemarknaden? Mvh, Jakob

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sedan början av 90-talet ungefär.

   Radera
  2. Spännande bolag du har i din portfölj. Om du bara fick välja tre att satsa på långsiktigt vilka skulle du satsa på och varför?

   Radera
  3. Skulle aldrig kunna acceptera så dålig riskspridning.

   Radera
  4. Hur fasen har du nått 9m på 30 år? Helt otroligt!

   Radera
 21. Aha! To risky för mig. Du måste ha dunkat in imponerande mycke för du har inte så stor ökning ännu i värde på de flesta bolagen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Merparten av mitt kapital kommer från lön/företagande och inte portföljvärdeökning. Jag har en del kapitalvinster historiskt men det var innan jag beslöt mig för att vara lång och de syns inte i mitt ark.

   Radera
 22. Det drar iväg!? Du verkar vara miljonär även i England nu.

  SvaraRadera
 23. Hej, har följt din blogg och även kopierat en av dina formler för att uppdatera senaste kurs i googlesheet för kurser som Google Finance inte stödjer. ex vis: =SUBSTITUTE(IMPORTXML("https://www.avanza.se/aktier/om-aktien.html/831975/cibus-nordic-real-estate"; "//span[contains(@class,'pid-986579-last')]/span"); "."; ",”) Sen förra veckan så verkar det som om det är något fel på alla dessa formler. Är det något du oxo märkt?

  MVH
  Parre

  SvaraRadera
  Svar
  1. Va? Har du stulit från mig? :)

   Ja de har strulat några dagar nu,, skönt, då ser man inte hur mycket man backat..

   Radera
  2. Ja man kopierar från de bästa ;)

   Radera
 24. Tjenare!

  Du som verkar ha koll på telekombolag, finns det någon anledning att du inte har Telefonica i portföljen?

  Mvh,
  Oskar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej då det gäller europeiska bolag utanför norden så har jag mest kört fonder.

   Radera
 25. Hallå!
  Tack för en underhållande och inspirerande blogg samt bra verktyg och excelmall. Som ovan kommer jag definitivt att använda det för att slipa på mitt egna ark.
  Inspirerad av dig har jag också skapat en blogg för att motivera mitt eget sparande och förkovrande!

  Hälsningar,
  KK

  SvaraRadera
 26. Hej Krösus,

  Tack för en trevlig blogg och kul med en öppen portfölj. Man blir inspirerad!

  Flera av dina innehav uppdateras inte längre med automatik via Avanzas "gamla" sida. När/hur tänker du lösa det? (Sitter i samma sits och behöver fungerande kod.)

  Mvh Peter

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,

   Kul att höra.

   Ja det är väl de norska som strular jag har tyvärr ingen riktigt bra lösning ännu för dom.

   Mvh
   KS

   Radera