fredag 10 februari 2017

Sålt av Wal Mart och Target

Sålt av all amerikansk retail. Resonemanget är följande:

Gillar inte republikanernas planer på en införselskatt, tror det kan drabba retail hårt.

Konkurrensen från näthandel i allmänhet och Amazon i synnerhet. Här har vi en spelare som attackerar alla marginaler i sektorn som redan från början är en lågmarginalbransch. Ägarna kräver ingen avkastning utan är nöjda med en stigande marknadsandel. Target har i princip ingen onlineförsäljning alls. Wal Mart är större online och har köpt jet.com vars förlustbringande affärsidé i princip var att sälja något som var värt 20 dollar för 10 dollar. Wal Mart betalade 3 miljarder dollar för dom vilket visar hur desperata dom var. Online är i princip synonymnt med Amazon och det spelar ingen roll hur många miljarder Target och Wal Mart kommer lägga på reklam och onlinesatsningar, det kommer vara pengar i sjön.

Tror inte framtiden är de här "big box stores". Jag tror att man i framtiden kommer att prenumerera på otympliga förbrukningsvaror som vatten på flaska, djurmat, toalettpapper, konserver mm. Färskvaror kommer man antingen ha som prenumeration i form av matkasse eller handla i butik. Det är klart att Wal Mart och Target kan ta en del av den handeln men jag tror det kommer bli en lång process av omställningar, butiksminskningar där de stora butikerna förvandlas till lager, butiksneddragningar, stora onlinesatsningar, vinstvarningar och låg utdelningstillväxt.

De senaste årens utdelningstillväxt har varit väldigt låg i bolagen. Det spelar ingen roll hur fin historik av höjningar man har. Det är tillbakablickande. Det finns inga garantier för att det kommer att fortsätta.

Tror inte de här bolagen kommer gå under, tror bara att pengarna är bättre investerade i annat.

Target gick jag jämnt upp på, Wal Mart runt 18% upp.

2 kommentarer:

  1. Jag sitter själv med några aktier i Wal Mart och är lite inne i samma tankar som du har. Tycker du att det är bättre läge i någon av de andra av dividend aristocrats?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sitter lite illa till nu och har svårt att svara. Generellt får jag nog säga nej. Skulle vara JNJ då eller Pfizer även om den inte är aristocrat.

      Radera