lördag 2 februari 2019

Fler delmål nådda

Inte postat nåt på två veckor. Dags att råda bot på det.

Förra veckan:

Gjort två större köp. Sålt av en del förlorare samt utarmat sparkontona och istället köpt:

Köpt 3230 SCA B
Köpt 1500 Hemfosa Pref

Skrev i förra inlägget att jag ville äga mer realtillgångar i form av skog. Sagt och gjort. Köper en stek i SCA. Omräknat i ren skog så blir det ca 10 hektar.

På 165.5 yieldade Hemfosas pref lite över 6%. Mer än Sagax D som tekniskt inte ens är en äkta pref och Akelius. Jag tyckte det kändes attraktivt givet att det är möjligt att vi bara får en till räntehöjning i Sverige. Har man väl vant en ekonomi med nollräntor så kan det vara en seg process att komma tillbaka till ett normalläge. Se på Japan som exempel. Har tillgångar som bank och försäkring som mår OK i högre ränteläge så jag har inte målat in mig i ett hörn om jag nu har fel i den här bedömingen.

Sålt av:

Sålt 250 Telia
Sålt 250 H&M
Sålt 75 General Electric

GE var en katastrofinvestering och ett tydligt exempel på vad som kan hända i ett bolag utan starka huvudägare, dvs att ledningen berikar sig själva på ägarnas bekostnad och kör företaget i botten. Över 70% back. Sålt av helt.

H&M har jag börjat tröttna rejält på att äga. Ständiga bortförklaringar och upprepade "nu har det vänt"-uttalanden från ledningen. Stigande lager och sjunkande marginaler. Tror inte på deras nya koncept och satsningar. Bibehållen utdelning ett bevis på saknad sjukdomsinsikt? Risken här är att HM och nätaktörerna går i klinsch med varandra och bägge förlorar. Och det kan bli en lång fight. Flera år. Över 50% back.Har kvar 1000 aktier.

Telias rapport en besvikelse enligt marknaden. Tar hem en marginell vinst där. Har kvar 1000 aktier.

Denna veckan:

Dippköpt lite fler NCC. Nu måste väl ändå allt elände vara taget och vi kan bara gå åt rätt håll härifrån? Fan vet.

Köpt 50 NCC

Återinvesterat en del, kanske blev lite väl mycket bank där.

Köpt 15 UBS MSCI USA Value ETF
Köpt 6 XACT Högutdelande

Köpt 10 Bank of Nova Scotia
Köpt 10 Royal Bank of Canada
Köpt 10 Toronto Dominion
Köpt 5 JPMorgan Chase
Köpt 15 Vanguard FTSE Emerging Markets ETF

Detta betyder att delmålen för januari och juli på 30,000 i utdelningar är uppnådda. Trodde också först att jag nått målet i december men hade glömt att justera SkiStars utdelning för splitten :)

Roligt med fina rapportreaktioner i Essity där jag har en rejäl stek men även andra som SKF, Lux, Diageo och Merck. Var väl bara NCC och Telia som stack ut och var riktigt dåliga vad jag minns.

Jag har 2000 Volvo och extrautdelningen där kommer ge en rejäl slant i april.


14 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mamma, du måste sluta skriva de här fjäskiga kommentarerna i fiktivt namn, det börjar bli lite pinsamt för mig..

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Rejäla omstruktureringar inför 2019, men att bara sälja av 20% av ditt HM-innehav känns lite märkligt med tanke på din syn på bolaget framöver...?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kanske inte litar på mitt eget omdöme? Jag avvaktar lite med att sälja mer.

   Radera
 4. GE tycker jag att du gjorde rätt i att sälja, men så himla surt att sälja med förlust.
  Jag lyckades sälja i veckan med liten vinst, yey..

  Jag gillar egentligen bolaget och har haft det länge, men nu är det inget att ha.
  Väntar på ett bättre läge.. Får väl se om det vänder så småningom.

  /Vimsa

  SvaraRadera
 5. En rejäl steak med SCA måste jag säga och visst blir det trevligt med utdelning ifrån Volvo ;)

  SvaraRadera
 6. Sitter själv på vad som för mig bör anses som en rejäl stek i SCA men har även börjat snegla på Holmen. Deras bruk ska ju vara världens mest hållbara vilket ju får ses ligga rätt i tiden. Har du några åsikter om bolaget? :)

  SvaraRadera
 7. Själv gillar jag ej att skala av, sälja allt eller behålla. Vad är orsaken på att du gör så? Lita ej på egen magkänsla?

  Hade svårt att förstå hms utdelning ifjol o i år känns den ännu mer mysko...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en stor post jag måste ta det i omgångar för att inte påverka marknaden. Nej men allvarligt talat så vet jag inte varför jag gör så. Klart jag inte litar på min magkänsla. Rapporten togs emot bättre än jag hade förväntat mig. Kanske har den vänt. Så svårt att göra rätt.

   Radera
  2. Tycker min avkastning (samt sinnesro) blev bättre sen jag för flera år sedan anammade, om jag ej vill köpa (%av portföljen kan dock stoppa mer) mer => sälj

   Det i kombination att våga ta förluster.

   Säger ej att min syn är rätt ;)

   Radera
 8. Gillar sättet som du beskriver ditt skogsinnehav med aktierna i SCA. Själv har jag ett större innehav i Holmen och får räkna ut hur många hektar skog dessa motsvarar :). Hur ser du på att risken i Hemfosa pref ökade i samband med utdelningen av Nyfosa?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst har risken ökat men deras fastigheter är av den tryggare sorten och de har goda kassaflöden. Inte orolig. När jag köpte dom yieldade den som Klöverns pref som jag anser vara mer riskabel. Ser att den kommit upp en del nu dock.

   Radera