söndag 20 januari 2019

Liten omfördelning

Sålt av en del cykliska ströposter jag samlat på mig på Nordeakontot när jag har dippköpt tidigare under året:

Sålt 50 Electrolux B
Sålt 75 Husqvarna B
Sålt 25 Atlas Copco B

Har en del av dessa redan på Avanza samt indirekt via Investor. Snart dags för rapporter och det kan bli besvikelser. Finns en hel del signaler om inbromsning i den globala ekonomin och sektorvikten för industri har kommit upp en del.  Vill dessutom renodla kontot lite till att ha mer utländskt på Nordea och mer kvartalsutdelare. Tar hem lite vinst i dessa.

Köpt lite mer BIP som om det går rätt kan vara en högutdelare som kan höja utdelningen rätt bra framöver.

Köpt 15 Brookfield Infrastructure Partners (BIP)

En del återinvesteringar samt småposter för inkomna utdelningar:

Köpt 41 Acando B
Köpt 132 Kungsleden
Köpt 5 Holmen B
Köpt 25 Cibus Nordic Real Estate
Köpt 15 Hemfosa Fastigheter Pref
Köpt 75 Klövern

Blandade funderingar:

På lite längre sikt vill jag äga mer svensk skog. En fin realtillgång och hedge mot inflation. Mer och mer kan tillverkas av skog som bränsle och kläder. Kan de bara ta fram god öl och sprit av trä också så är det all in.

Vill ni ha god nattsömn, äg inte Oriflame.

Innan ni skrattar, tänk efter, Castellum är en uppköpskandidat.

19 kommentarer:

 1. Låter klokt att omfördela lite. Ja, Oriflame är verkligen en volatil aktie, och det bör man känna till innan man investerar. Dock verkar de vara en "fighter" som inte ger upp i första taget. Kan ju tillågga att Clas Olsson inte heller är en speciellt bra aktie att äga om man vill sova gott. De verkar dessutom ta god tid på sig att ställa om, och köpet i mathem begriper jag inte. Har aldrig tänkt på mat i samband med CO.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja Classe ett annat sorgebarn. H&M med. Den gemensamma nämnaren är konsument. Låga marginaler och flyktiga kunder. Nog bättre att undvika sektorn och köpa mer BTB-bolag.

   Radera
 2. Har du tänkt fysisk skog alltså riktiga träd eller skogsaktier?

  Mvh Aktiemamma

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej för tusan. Röja skog får andra göra, det blir SCA och Holmen och UPM-Kymmene kanske.

   Radera
 3. BIP är en trevlig aktie som jag siktar på att fylla på i. Dock lite härjigt när de delar ut, något som bl a Avanza har lite bekymmer med att hantera. Senaste utdelningen resulterade i hela 6st utdelningar! Kanske alla "LP"-bolag gör så?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Märkt att det blir så ibland för de Bermudareggade bolagen men det är Avanzaspecifikt. Kommer som en post hos Nordea tex.

   Radera
 4. Kul att du köpt Cibus. Sprang på den när jag satt och screenade på Börsdata. Tror att kombinationen hyra ut fastigheter till matkedjor är bra på sikt. Skrev ett inlägg om bolaget.

  https://stojkoinvest.blogspot.com/2018/12/nytt-intressant-bolag-som-jag-snubblade-over-Cibus-Nordic-Real-Estate.html?m=0

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svårt att säga vad som händer på sikt. Ett hyfsat alternativ om man vill ha lite hög utdelning och tror på fortsatt låga räntor. Inget man lägger allt för mycket i dock kanske.

   Radera
 5. Hur resonerar du kring Avanzas eventuella begränsning av handel av LP-bolag såsom BIP? AJ

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tråkig utveckling att våra investeringsalternativ försvinner. Snart får vi väl bara köpa EU-tillgångar om det här fortsätter.

   Radera
 6. Byggmax å itab skapar ingen skön sömn heller. Brädgården har ju dessutom plockat bort utdelningen i år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja Byggmax ytterligare en surdeg som jag tursamt sålt av innan det blev allt för eländigt.

   Radera
 7. Hej sorken, skulle du vilja utveckla lite hur du menar med att Castellum skulle vara en uppköpskandidat?
  Gjort en inventering av min blogglista idag förresten och lagt till din där. Du får gärna göra detsamma om du vill :)
  https://10arsplanen.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bolaget har fina kassaflöden, har tillgångar av god kvalitet på rätt orter och saknar starka huvudägare som kan blocka ett bud. Internationellt sett finns stora spelare som tex Blackstones nya fastighetsfond med 20 miljarder dollar under huven eller Brookfield AM tex eller några fondbolag som går ihop. Internationellt sett är Castellum en liten mumsbit och vi har redan sett en del mindre spelare i norden bli uppköpta.

   Radera
 8. Har fortsatt att köpa fler Oriflame... Kan såklart vara en "fallande kniv", men i de flesta nyckeltalsanalyser jag gör med hjälp av börsdata så kommer de ut som topp 3 :-). Och fin soliditet och räntabilitet både på EK & T gör att jag är hyfsat trygg i att utdelningen kan klara sig ett rätt bra tag :-). Hälsar Lars D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo nyckeltalen såg fina ut men jag kommer nog undvika att gå emot blankare i fortsättningen..

   Radera
  2. Håller med (".... The market can remain irrational longer than you can remain solvent...." :-)...).
   Samtidigt så kan jag nog tänka mig övervintra lite kursnedgång vid denna direktavkastning (kopllat till ett annat lite fräsigare citat - "No pain, no gain!" :-)
   Trevlig helg1
   Hälsar
   Lars D

   Radera
 9. Kommer man ej kunna köpa bip och bep i framtiden? Dom man äger får man väl behålla? Trist att de kladdar till det med etfér etc. ..Det som stör mig messt i år är Norges skattepålägg. tjugofem procent. usch, även om en del förhoppningsvis kommer tillbaka inom 2-3 år så är 25 procent väldigt mycket. Även på en aktie som Ocean Yield (10% dir). Det finns många fina aktier från Norge..det stör mig. *VillInteVänta2-3År*

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja surt med källskatt där. Man kan tycka att de borde kunna lösa det så att den nollas inom norden då vi har samarbete på så många andra områden.

   Radera