lördag 7 april 2018

Sålt Nobina, ökat i preffar

I ett försök att höja kvaliteten i portföljen har Nobina fått lämna innan rapporten. Har varit för volatil för min smak, har inga ägare av kött och blod samt en affärsmodell som bygger på hög belåning. Känns som jag hade tur att kunna komma ur den med en liten vinst på runt 7%.

Sålt 175 Nobina

Påskdagen så hade vi ett stort ras i USA och jag passade på att öka i en hörnsten i portföljen.

Köpt 10 Johnson & Johnson

Trist att kronan alltid försvagas vid alla ras i USA så att det känns som ett nollsummespel men det är inget att göra något åt. Vill man äga fina bolag som JNJ så måste man växla till dollar.

Kom en liten nedgång i Tryg och jag valde att återinvestera resten av extrautdelningen från dom jag ännu inte petat in.

Köpt 25 Tryg

Lite blandade småköp:

Köpt 5 Investor A
Köpt 15 Bergman & Beving B
Köpt 100 Kungsleden
Köpt 7 Latour B
Köpt 225 Drillcon

För första gången på länge har jag köpt mer preffar då jag vill försöka ligga med en vikt runt 10% i dom.

NP3-preffen är ny i portföljen. Den känns hyfsat stabil. Stamaktien har utdelning och har både David Mindus och Erik Selin i ägarlistan. Delar dessutom ut i fördelaktiga månader för mig. Med så dyr utländsk valuta kan det bli att öka här framöver.

Köpt 500 NP3 Fastigheter Pref
Köpt 15 Heimstaden Pref
Köpt 15 Volati Pref

Kom också en nyhet att Sagax tänker emittera fler preffar i serie D där nuvarande ägare får förtur. Där ämnar jag teckna fullt.

För nåt inlägg sedan talade jag om att öka andelen tillväxt bolag i portföljen och nu köpte jag alltså istället preffar. Tvärt emot. Känns dock som att sentimentet på börsen har ändrats och nu på fredagkvällen var det mer stök i USA. Kan komma lägen att plocka in fina bolag billigare framöver.


15 kommentarer:

 1. God morgon Sorken,
  Tror inte att viktningen mot preffar är helt tokig med tanke på börsen för tillfället.

  Jag har viktat över till massa preffar och Xact ETF’er och dessa utgör nu säkert 75% av mitt innehav. Trots rejäla utdelningar ligger min extremt defensiva portfölj upp 4% i år.

  Det tycker jag är bra med tanke på hur det ser ut.

  Har lite svårt att förstå allt negativt som skrivs om preffar.

  Jag och frugan har tillsammans c:a 1,7 miljoner ihop sparat och runt 7% yield per år tycker inte jag är dåligt? Visst, man kanske missar framtidens Framfab och har inte samma möjlighet till utdelningstillväxt men det kan man reglera en del genom att återinvestera utdelningen i dessa bolag.

  Härlig blig som jag läser jämt.

  Trevlig helg till er alla.

  // Malte

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Malte. Ja med tanke på hur skakig börsen har börjat bli kan preffar vara en plats att övervintra lite i. Finns ju dock en del scenarion där det kan bli riktigt tråkigt att äga preffar också även om de inte kanske är så sannolika. Om man skall äga preffar eller inte beror till en stor del hur gammal man är som jag ser det. Som ung skall man nog hålla sig borta från dom helt eller delvis.

   Kul att du gillar bloggen.

   Radera
 2. Det största problemet med preffar så som jag ser det är att de inte höjer utdelningen något. Sparar man på riktigt lång sikt kommer ju inflationen att käka upp en liten del av utdelningen varje år, och ett bolag som höjer säg 5% varje år är i min bok ett bättre val. Vi får se vad som händer när/om räntorna börjar gå upp, vad det gör för preffarna. Jag har en del preffar i portföljen, ca 15% tror jag. De är fina kvartalsutdelare och bra att ha när det svajar på börsen, de är min lilla stötdämpare ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag förespråkar på intet sätt att man skall ha 100% preffar utan ser dom som en av många komponenter i en portfölj helt enkelt. Som jag gjort nu så har jag inte återinvesterat utdelningarna från preffarna utan istället köpt vanliga aktier för dom pengarna. Skulle vi se att räntorna börjar ticka uppåt och att preffarna går ner i värde så kan jag börja återinvestera igen för att kompensera.

   Radera
 3. God morgon Sorken & Snålgrisen,
  Tack för era svar och kommentarer. Jag är precis på ”döhalvan” dvs 50 år. Tidigare fanns det inga preffar så då var valet ganska enkelt och jag håller med er båda, i det långa loppet är det bättre att satsa på utdelningshöjsnde aktier kontra preffar.

  Då jag och min fru har 4 barn som tyvärr alla lider av NPF diagnoser dvs ADD, ADHD och Autism finns det inte så mycket tid att sitta och kolla, läsa årsredovisningar mm som man måste göra mer när det gäller ”vanliga” aktier.

  Få min fru ej kunnat jobba på 12 år utan varit hemma för att ta hand om barnen ( helt utan någon som helst ersättning ) är det ganska tufft att få till ett vettigt månadssparande med en inkomst. Vi sparar c:a 6k i månader i fonder för oss och barnen.

  För mig är det viktigt att ständigt varje månad ( som jag gjorde tidigare ) fylla på med utdelningssktier båda i upp och nedgång. När man inte riktigt har den möjligheten för stunden köpte jag en hel del preffar ( sålde HM tex för dryga 250:-, hade säkert lite röta där ) och la in dessa i preffar. Har varit noga med att köpa dom under inlösen och har den absolut största steken i Akelius som känns mest stabila. Trots alla utdelningar från dom ligger jag 15% upp där.

  Tänker jag efter ordentligt har vi följande sammansättning:
  Preffar c:a 50%
  Utdelande ETF’r c:a 25%
  Utdelningshöjande aktier (SEB & Hemfosa) c:a 15% och slutligen Spiltan Investmentbolag 10%.

  Sedan har vi en buffert på c:a 150k om något oförutsett händer med huset. Nyligen fick vi byta 5 innerdörrar som dottern förstört, vi har bytt alla ytterdörrar inklusive elektroniska lås ( yale doorman) för dottern hade tappat totalt 7 nycklar på kort tid och vi måste byta lås ofta.

  Trots allt kan man inte blunda för en utdelning på runt 100k som kan återinvesteras i vad vi vill. Vi använder dock ALDRIG detta till konsumtion.

  Hoppas ni får en härlig Söndag och många tack för era härliga bloggar. Läser dom dagligen och är i många fall min kvällslektyr när barnen somnat.

  // Malte

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj det var en speciell situation. Jag skulle nog fundera på att minska vikten i preffar en del över tid. De är på intet sätt riskfria tillgångar. Förutom att de kan drabbas hårt av inflation/ränteuppgång så kan de ju dessutom lösas in. Då förlorar du, om tex Akelius löser in, en stor del av dina utdelningar. Kan vara värt att kika lite på Telia och Tele2 de har likartade egenskaper med preffar men kan höja sina priser och därmed sina utdelningar i takt med inflationen. Om man inte har tid med börsen ger XACTS utdelande ETFs en mycket bra riskspridning till en låg kostnad.

   Radera
  2. Jag tycker 6k sparande/mån låter väldigt bra med tanke på att ni är 6 personer som lever på 1 lön.

   Radera
  3. Hej Kanaljen,
   Tack för det och vi försöker alltid spara något, det är ju bättre än inget.

   // Malte

   Radera
 4. Tack Sorken,
  ETF’erna vi har är XACT’s utdelande. Vi har både OMX utdelande och Högutdelande. Riktigt bra och dom du säger, låga kostnader.

  Får fundera vidare men skulle Akelius lösa in preffarna till 375:- när vi införskaffat dom runt 290:- känns det som ett angenämt problem.

  Ha en fin Söndag så hörs vi säkert snart igen.

  // Malte

  SvaraRadera
 5. Tror nog att det kan vara rätt att i denna börs och om räntan inte rör sig så mycket, att ligga mer i preffar. Själv har jag ca 20% av portföljen i pref/etf. Trevligt med stabilt och regelbundet kassaflöde. Jag har också valt att ligga i lite mer defensiva bolag vilket gör att man kan sova lugnt. Portföljen jobbar på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja med nedåtgående eller sidledes börs och fortsatt låga räntor kan det bli bra.

   Radera
 6. Hade helt glömt bort NP3 Preffen, tack för påminnelsen. Blir ett bra tillskott till februari och augusti, mina absolut svagaste utdelningsmånader.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fint. Svårt att hitta utdelare i svenska kronor de månaderna.

   Radera
 7. Hej krösus.

  Varför tycker du man ska undvika preffar om man är ung?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med en längre investeringshorisont kan man ju köpa stabila, utdelningshöjande bolag som på sikt kommer ge samma höga utdelning som en preff baserat på den initiala investeringen (yield on cost) fast som kan fortsätta att höja utdelningarna och då ge ett skydd mot inflationen. Sådana köp kommer också ge en ordentlig värdeökning till skillnad från preffar.

   Radera