måndag 5 juni 2017

Snålskjuts på ETFs

Tycker USD och CAD ser attraktiva ut. Har letar efter lite aktier därborta och screenat lite på P/E<15, hyfsad utdelning, inte för stor andel utdelad vinst, skuldnivå mm:

http://www.finviz.com/screener.ashx?v=111&f=fa_debteq_u0.5,fa_div_o3,fa_fpe_low,fa_ltdebteq_u0.5,fa_payoutratio_u50,fa_pe_low&ft=2

Väljer man bort retail, råvaror, småbanker och en del andra udda fåglar jag inte vill äga så är i princip resten kanadensiska aktier. Många av dessa äger jag redan och de påminner en del om innehavet i en av fonderna jag också äger, XDV:

https://www.blackrock.com/ca/individual/en/products/239496/ishares-canadian-select-dividend-index-etf

Att kika på vilka innehav ETFs har och sedan efterapa dom är en bra taktik tycker jag. Den här fonden har inte så många innehav så om jag köper lite fler bolag kan jag på sikt sälja XDV och spara in den årliga avgiften. Sagt och gjort.

Inhandlat den näst sista kanadensiska banken av de fem största som jag inte redan ägde samt två försäkringsbolag:

Köpt 15 Bank of Montreal
Köpt 50 Manulife Financial Corp
Köpt 35 Sun Life Financial Inc

Skalat ned i Besqab och SAS Pref. Besqab har i princip 100% exponering mot Stockholms bostadsbubbla och det känns vettigt att minska. Äger hellre fastigheter än fastighetsutvecklare.
Jag tar hem en vinst på 50%. Förmodligen kommer jag sälja av hela innehavet snart.

SAS Pref närmar sig inlösen och handlas över inlösenkursen. Minskar lite och tar hem en liten vinst.

Sålt 40 Besqab
Sålt 25 SAS Pref

7 kommentarer:

 1. Angående årlig avgift, har du någon koll på total kostnaden(TKA) för "Krösus fonden" (skatter, courtage, valutaväxling, riskpremie, ADR och ETF avgifter) och får du tillbaks all utländsk källskatt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej jag har rätt dålig koll på detta. Kostnaderna göms rätt väl av Avanza och Nordnet känns det som. Jag kan ju dock inte välja bort hela regioner pga avgifter. Jag har inte haft portföljen tillräckligt länge för att veta om jag får tillbaka all källskatt.

   Radera
 2. Hur ska SAS kunna lösa preffen? Den utgör väl 60% av EK?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte hur de skall trolla fram dom pengarna. Dom har väl 30 plan dom kan göra nån leaseback på, de kan kanske låna upp på obligationsmarknaden, sälja fler slots på Heathrow eller ge ut en ny pref med sämre villkor. De kan väl lösa in delar av preffarna också om jag minns rätt.

   Radera
  2. Sas låter inte så kul. De känns tungfluget.

   Radera
 3. SAS går med förlust. Finns inte pengar över till att hantera inlösen på preffen ens.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att lösa in med cash är uteslutet. Det handlar i så fall om något finansiellt trolleri med nya lån. SAS är dock ett stabilare företag nu än när de gav ut preffen.

   Radera