söndag 15 maj 2016

Hjälp från bloggosfären?

OK, så i Juli kommer jag plocka ut utdelning från mitt eget bolag som jag vill investera i enlighet med min plan. Det är 1 miljon jag tar ut. 25% i skatt. Hur hade ni gjort om ni varit i samma situation?

Först med skatten, skattekontot har Magda försämrat. Att som innan betala in i förväg kanske inte är lika bra längre? Sätta dom på ett fasträntekonto tills skatten skall betalas? Alternativet är preferensaktier men där finns alltid risken att jag måste sälja med förlust vilket jag är allergisk mot. Att köpa aktier för skatt som sedan skall betalas är inte ett alternativ för mig. Det är gambling.

Sedan, investeringarna; göra som jag gjort innan att pytsa ut dom i ett fast belopp varje månad, allt på en gång, en större summa sedan mindre månadsvis? Spara en rejäl slant om det blir en sättning på börsen? Köpa utdelningar "bakåt" eller "framåt" dvs satsa i bolag som har nära till utdelning eller de som precis delat ut? Historiskt har jag mest gått in "bakåt" dvs efter att bolagen delat ut.

Sedan, vilka marknader sektorer och aktier skall man investera i? Av skatteskäl tror jag att jag borde satsa rätt mycket på svenska aktier då jag nu har rätt stora utländska innehav i ISK. Skatteregler är inte min starka sida.

Många funderingar, hur hade ni gjort?

Inga frågor om bolaget. Där drar jag gränsen för hur publik jag vill vara med min privatekonomi.


9 kommentarer:

 1. Hur får du det till 25% skatt på utdelningen?

  SvaraRadera
 2. Tänker på det där med preferensaktier, då får man cirka 6% avkastning vilket innebär att man i worst case scenario kan hantera en nedgång med preffarna på 6% och då gå plus minus noll. Om preffarna är på samma kurs så är man 6% plus på ett år, och om preffarna ökar i värde så är man plus både på utvecklingen och utdelningen. Gambling, visst. Men kanske ett hanterbart riskscenario?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns ingen garanti för att det faller ut. Vid en ränteuppgång och/eller korrigering på börsen finns det inget som säger att preffarna är säkra. Tvärtom så uppvisade de en oförväntad svaghet vid årets början som kulminerade i mitten av Februari.

   Radera
 3. Grattis till vinsten och utdelningen!
  Jag är faktiskt i en extremt lika situation så jag behöver inte gissa hur jag skulle agerat utan kan säga hur jag agerar istället ;)

  Hur ni får 25% skatt är jag inte med på, men det spelar ingen roll. Jag antar i alla fall att det blir 750 tkr för dig att investera och 250 tkr ska in till skatteverket om cirka 1 år.

  Jag har gjort så att jag har öppnat ett fasträntekonto på Avanza där jag satt alla pengarna. Det är ingen ränta att tala om (0,5%) men det är bättre än inget och de sitter säkert. Pengarna som ska in till skatteverket får sitta där tills det är dags att betala in dem, jag vill INTE investera med andras pengar.

  Pengarna som är mina har jag delat upp på antalet månader det dröjer innan jag kan få en ny utdelning. Då har jag en summa jag kan investare varje månad plus vanligt månadssparande och det blir ett vettigt snittpris antar jag. För mig handlar det om cirka 100 tkr per månad att investara. Då flyttar jag över pengarna från sparkontot varje månad till mitt ISK- och KF-konto. Hade vi legat i ett all-time-low, så hade jag investarat upp pengarna snabbare, men i dagsläget så känns det som att det likväl kan gå upp som ordentligt ner. Då är det bättre att ha pengar redo.

  Som du vet sedan innan har jag redan många nog innehav, så jag gissar nu inte så mycket på vilka som kommer gå bäst, utan köper helt enkelt mer i de innehav jag har minst pengar i...

  Men du har ju cirka 75% i svenska bolag, så det kanske är läge att sprida risken mot andra länder? Jag förstår att det blivit lite fel för dig med utländska aktier i ISK och det blir bökigt att köpa nya, samma aktier i KF och få dubbelt, men det kanske ändå är det bästa?

  MVH

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stort tack för ett långt och genomtänkt inlägg! Metoden som du beskriver är exakt som jag gjort tidigare i år och som jag beskrev i något av mina tidigaste blogginlägg med den skillnaden att jag satte in skatten på skattekonto. Att ersätta det med Collectors sparkonto är kanske det vettigaste alternativet. Min plan stördes dock av de två nyemissionerna i Hemfosa och Castellum. Efter Juli hoppas jag kunna sätta upp en plan som överlever kontakten med verkligheten. Att sälja v hela ISKn känns inte aktuellt, det skulle ge för stora transaktionskostnader. Kanske kan jag flytta en del och samtidigt öka de svenska innehaven så att ISKn blir mer skatteeffektiv.

   Radera
  2. Tack själv, det är roligt att läsa dina funderingar när du är i så likt läge som mig =)

   Jag menade inte att du skulle sälja de utländska innehaven i din ISK utan att du skulle ta alla nyköp och återinvesteringar i KF och låta innehaven i ISK ligga kvar. På så sätt så kommer du äga samma bolag i båda KF och ISK och det blir lite bökigt, men ju rikare du blir desto mindre har du kvar i förhållade i ISK och desto mer i KF. När du sen är Krösus Sork på riktigt så kan du sälja av i ISK, eftersom du inte behöver bry dig om den lilla förlusten i courtage.

   Men jag tror att det är lite dumt att fortsätta köpa utländska innehav i ISK bara för att de köptes där innan. Och det är nog också dumt att köpa mer i svenska bara för att de är mer "skatteeffektiva". Eller har jag missuppfattat något om upplägget?

   Radera
  3. Ja vi har mycket gemensamt och vi är på samma linje ungefär. Alla nyinvesteringar kommer göras i KF vilket är något jag gjort en tid nu som man kan se i mitt ark. Återinvesteringarna vet jag inte riktigt, jag vill ju inte bli dubbelbeskattad vilket jag väl blir om jag kontinuerligt för över från ISK till KF?

   Radera
  4. Jag vågar inte säga med 100%ig säkerhet, men jag tror inte du betalar något skatt för utdelningar i ISK, utan endaste för insättningar. Om du då tar ut dem från kontot innan de gör en av de 4 årliga kontrollerna för värdet på din ISK så bör de inte hamna som underlag för beskattning. Då skulle du kunna flytta utdelningen från ISK till KF och göra återinvesteringen där.

   "Inte heller beskattas ränta, utdelning eller annan avkastning som lämnas på de tillgångar som du förvarar på kontot.", så står det på skatteverkets sida: http://www.skatteverket.se/privat/skatter/vardepapper/investeringssparkonto.4.5fc8c94513259a4ba1d800037851.html

   Radera