söndag 9 februari 2020

Uppgångar och dollarförstärkning

Uppgångar och dollarförstärkning har gjort att portföljen återigen gått norr om 20 miljoner.

Förvånad att vi inte fick se en större sättning. Antar att marknaden kallt räknar med mer stimulanser så fort börsen går ned. Kan inte hålla för evigt detta. Men men, finns i princip inga alternativ.

Veckans köp:

Köpt 50 Cibus Nordic Real Estate
Köpt 17 SEB A
Köpt 10 Merck
Köpt 10 GlaxoSmithKline PLC
Köpt 24 Kungsleden
Köpt 7 Lundin Petroleum

Rapportreaktionerna så här långt verkar ha varit förlåtande i de flesta fall. Utdelningarna som föreslagits hittills var i linje med förväntningarna förutom Skanska och Brookfield Property.

En del högt värderade bolag har fått en del stryk dock. Några av dom har jag sålt av sedan tidigare. Sett lite revansch i sorgebarnet Inwido och till och med ständiga strykpojken Svedbergs hade en uppdag.

Funderar på att ta in lite mer bank i portföljen. De har bevisat att de kan tjäna pengar även med minusränta och det är i bank det fortfarande finns någon direktavkastning kvar att hämta känns det som. Handelsbanken och SEB är de jag tycker känns mest intressanta. Äger redan bägge men har en mindre post i SEB.


13 kommentarer:

 1. Du menar dollarförstärkning förstås..
  Håller med om bankerna, iallafall i Sverige. Utomlands finns det fortfarande värde i andra sektorer tycker jag. Energi och fordon (utom Tesla) känns orättvist hårt nedtryckt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja förstärkning där var inte huvet med

   Radera
 2. Jo, förr eller senare kommer det gå ner. Problemet är att du inte vet när. Det du dock vet är att det kommer så sällan, att man inte kan stå vid sidlinjen för att försöka hoppa på när det rasat, eftersom den strategin ger lägre resultat. (Eller i alla fall har den gjort det historiskt)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så. Man kan försöka undvika att köpa de allra dyraste bolagen dock, de som har högst fallhöjd.

   Radera
 3. Hur ser du på Brookfield Property framöver? deras höjning var en riktig besvikelse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dom har problem på retailsidan med en hyresgäst de tvingats stötta finansiellt. Aldrig ett bra tecken. Hoppas de rider ut de här problemen. Behåll för mig, kanske tom minska.

   Radera
 4. Oj, 20 miljoner, det går verkligen undan!

  Du har inte funderat på att fylla på i 3M nu när de gått ner i pris? Du gillar ju småtråkiga kvalitetsbolag ;) Nu yieldar de runt 3,8%. Jag köpte faktiskt en post i detta bolag förra veckan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej jag har nog med 3M. Gillar inte trenden där.

   Radera
 5. Har du något klokt att säga om Lifco AB?
  Jag försöker hitta mindre svenska bolag för lång sikt. Svenska investmentbolagen känns väldigt uppdrivna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klokt, tveksamt. Det är väl ett av de bolagen som alltid känns dyra som Indutrade, Lagercrantz och Addtech även om Lifco alltid känns dyrast. Bolag det historiskt har lönat sig att köpa på varje dipp.

   Radera
 6. En dipp nu vore inte helt fel.
  Tycker du det är svårt att se substans i Lifco alltså?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte riktigt min sorts bolag. Passar nog bättre i en pensionsportfölj än i en utdelningsportfölj. Med det sagt ser en del bolag alltid dyra ut men presterar ändå på sikt.

   Radera
 7. Aha, du tänker mest på utdelningarna. Om Lifco började med hög utdelning skulle man bli misstänksam. Alla förväntar sig förvärv.
  Köpte lite och planenligt gick den ner 7% som vanligt.

  SvaraRadera