söndag 6 maj 2018

Småköp och en rejäl fadäs

Lite blandade småköp:

Köpt 145 Klövern B
Köpt 15 Inwido
Köpt 5 Investor A
Köpt 15 NCC B

Återinvesterat utdelningar:

Köpt 5 Telenor
Köpt 50 Svedbergs B

Köper lite mer SkiStar. Den svaga kronan borde gynna dom då deras utländska anläggningar genererar mer i kronor mätt samt att de svenska anläggningarna kan locka till sig mer utländska gäster. Fast mest är det ju för att öka utdelningarna i december, inget att sticka under stol med.

Köpt 10 SkiStar B

Köpt Oriflame på dippen. Inte ovanligt att den är stökig på rapporterna. Blir en återinvestering av utdelningen i förtid.

Köpt 10 Oriflame Holding

Ett nytt bolag. Liknande princip som med de halvsunkiga enfastighetsbolagen. High yield. Väldigt spekulativt och råder absolut ingen att köpa denna. Det jag tycker mig märkt med den här typen av bolag efter att de börsintroducerats är att kursen är väldigt sömnig och lätt negativ tills det att utdelningarna annonserats. Kan löna sig att vara långsiktig med andra ord. Kursen har inte heller hängt med euron upp. De äger fastigheter i Finland som hyrs ut till matbutiker. Handelsfastigheter har jag försökt undvika pga internethandeln men livsmedelhandeln tror jag fortfarande har en framtid och även  om den flyttar ut på nätet så kommer det ta sin tid och man borde i stor mån använda butikerna som bas och inte bygga upp dubbla system.

Köpt 75 Cibus Nordic Real Estate

Så har jag klantat mig i VMID som jag trodde handlades i pence men som visade sig handlas i pund i slutändan. Kontentan är alltså att jag köpt för 130,000. Oops. Så vad är det jag har köpt då?

FTSEs U.K. index fungerar som så att large+mid+small summerar till totalen. Large är 100, mid 250 och small cap resten. De hundra största bolagen äger jag redan en del i dels direkt (AstraZeneca, G4S och GSK) men också via andra ETFs.  Via den här fonden får man alltså 250 bolag i mellanstorleksklassen till en avgift på 0.1%. Kvartalsvis utdelning på runt 3% och ingen källskatt.

Inte så tokigt tycker jag. Värderingsmässigt så ligger indexet runt 13.5 i P/E vilket är signifikant billigare än vad andra utvecklade länder handlas i.

Köpt 300 Vanguard FTSE 250 UCITS ETF (VMID)

Det lite ofrivilliga köpet gör att delmålet om 20,000 i utdelningar i juli är nått samt att snittet nu är över 30,000 i månaden.

15 kommentarer:

 1. Intressant om ETF:en VMID, avgift 0,1% alltså? Gissar att utdelningen är på 3 % / år eller är den hela 12 %?

  SvaraRadera
 2. Var köpte du Vanguard FTSE 250 UCITS ETF (VMID)?
  Hittar den inte på Avanza.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nordea. Kan handlas i euro via Nordnet också. Avanza har ju inga ETFer kvar längre i princip.

   Radera
 3. Tack, då är jag inte ensam om misstaget med pence/pund! :-) Får inte vara för snabb i avtryckarfingret med brittiska aktier! Nästa innehav jag lägger upp innehåller mina brittiska bolag, har en del där då det inte tas ut källskatt så det har alltid varit god utväxling på utdelningarna! Tack för tipset medVMID, ska ta en titt!

  SvaraRadera
 4. Pence-Pund-problemet är ett potentiellt läskigt problem!

  Ett mindre köp som blir 130 000 kr är onekligen en stor överraskning. Verkar dock som om du hade tur att det var en billig och fin ETF som du fick för mycket av. Hade ju varit värre om det var en ostadig och osäker aktie. Och din strävan om att få mer utdelning i december borde väl också få lite draghjälp av detta.

  Även om jag inte har kredit på Nordea så har jag av misstag märkt att jag kan köpa aktier utan att ha täckning. Hände mig visserligen bara för en liten summa, men skulle kunna bli jobbigt om man gör pence-misstaget (x100) utan att egentligen ha täckning, och sedan backar kurserna.

  Undrar hur man blir skyldig att betala ränta till Nordea om det är deras svajiga datasystem som gjort att man förköpt sig? Kanske stod det i det finstilta som jag såklart inte läste innan jag öppnade min KF hos Nordea.

  MVH /GI

  SvaraRadera
  Svar
  1. Misstänker att det kommer att dras lite avgift. Bokat som Okänt.

   Radera
 5. VMID som köps hos Nordnet via Xetra handlas i EUR. Hur vet man om den delar ut?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man brukar behöva leta upp fondens hemsida för den informationen. Trycker man handla så finns det i det fönstret en länk till info om fonden men oftast brukar man behöva leta upp hemsidan ändå.

   Radera
  2. Om det är till någon hjälp brukar jag använda Hargreaves & Lansdown, www.hl.co.uk Har en bra översiktssida med det highs/lows, charts och yield samt en bra sökfunktion. VMID => yield 3,36% vid kurs GBP 32,69.

   Radera
  3. OK, det är en gammal yielduppgift dock.

   Radera
  4. Njae, det finns ju ingen säker yield för helåret 2018 så yielden är senaste 12 månader. Det blir mer rättvisande att se de senaste fyra utdelningarna bakåt än att än att ta marsutdelningen x 4. Marsutdelningen är hittills alltid den lägsta så 4 ggr den blir missvisande. Juni alltid högst hittills. Hälsningar, T

   Radera
  5. Min yield beräknas på löpande historisk kvartalssumma. Yielden från den sidan är från 31 mars. Jag kör aldrig utdelning*4 på aktier/fonder med icke jämnt fördelad utdelning. Dock gör tex Yahoo Finance det för vissa aktier och det blir missvisande.

   Radera
 6. Bra tänkt med Skistar där. Jag tror precis som du att den svaga kronan kan vara bra för Skistar. De har dessutom ett flertal andra fördelar; en riktigt bra stämma, aktieägarrabatt, bra förutsättningar med flygplats på G i Sälen, VM i åre mm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den har kommit upp en del i pris dock på sistone. Tidigare sjönk den med bostatdsutvecklarna men har kommit tillbaka starkt och är högre värderad nu.

   Radera