söndag 20 augusti 2017

Lite investeringskriterier

I ett ogenomtänkt ögonblick lovade jag en läsare att speca lite vad jag tittar på när jag väljer aktier. Har funderat en del på detta och det kommer nog inte att gå att få ihop på ett inlägg. Skriver av mig lite här så får vi se hur långt jag kommer. Dom här råden är utifrån ett kapitalbevaringsperspektiv och handlar alltså mer om att inte förlora pengar än att hitta kursvinnare.

1. Välj bolag som handlas på en stor lista.

Genom att välja bort Aktietorget, Small Cap, NGM mm så har man rensat bort massa förhoppningsbolag, rena lurendrejerier, bolag som kommer att behöva stöd via massa nyemissioner mm.

2. Välj bolag som har utdelning.

Genom detta urval har man enkelt sållat bort bolag som inte klarar av att generera ett överskott och ge tillbaka något till sina aktieägare. Man sållar också bort rena tillväxtaktier. Det behöver ju inte vara något fel i den sortens aktier men det är inte min inriktning. Jag köper hellre in mig i dom då de börjar dela ut och har bevisat sin stabilitet.

3. Välj bolag som delat ut länge och har höjt utdelningarna över tid

Sållar ytterligare. Vill man vara hård här så skall man sälja bolag som inte klarar att höja sin utdelning. Då hade man tex sluppit äga H&M under nedgången. Men är man så här hård så finns det inte många bolag kvar och de som finns är alltid dyra. Det finns dessutom godtagbara anledningar tex att man gjort ett stort förvärv och behöver betala av på lån innan man kan öka utdelningarna igen.

4. Se hur bolaget gick under finanskrisen

Klarade bolaget att höja eller bibehålla utdelningen under krisen? Hur gick kursen? Hur hade det känts att äga bolaget om du tittar på kurvan under den här perioden? Risken är att vi kommer hamna där igen.

5. Välj bolag med ägare av kött och blod

Försök hitta bolag som ägs av individer eller familjer och inte av olika fonder. Behöver inte vara något fel på fondägda bolag men får jag välja vill jag hellre se ägare med ett tydligt engagemang och intresse för att bolaget skall gå bra än ett gäng trötta fonder.

6. Välj bolag där insiders köper

Att ägare eller ledning köper aktier för egna pengar (ej via optionsprogram mm) är en tydlig och bra signal. Att tala varmt om sitt bolag är en sak att satsa egna pengar en annan."Put your money where your mouth is".

Insiderköp brukar nämnas i nyheter på Avanza och kan kollas upp här:

http://www.fi.se/sv/vara-register/insynsregistret/

Kolla efter förvärv och kika detaljerna så att det inte rör sig om något optionsprogram. De har inget värde.

Som denna tex, https://marknadssok.fi.se/publiceringsklient/sv-SE/Rapportsammanst%C3%A4llning/Index/A000I722-1?s%C3%B6kfunktion=Insyn

Där nöjer vi oss för idag. Kommentarer uppskattas.

11 kommentarer:

  1. Tack för en bra guide. Tycker du aktier som är noterade på First North är OK? Och sen undrar jag hur man i praktiken kan se nummer 6? Var finns den infon?

    /En måndagstrött snålgris

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack. Beror på riskviljan. Nåt bolag hit eller dit från mindre listor är väl OK. Jag generaliserar med dom här råden. Uppdtaterar inlägget med info om var man kan hittar insiderinfo.

      Radera
    2. Tack för svaret!

      Vill minnas att du äger en slatt CCP, som numera är uppköpta av Sabre. Vad är dina tankar kring detta, kommer du att sälja? Räknade lite snabbt och direktavkastningen blir lägre... kanske inte värt att behålla?

      Radera
    3. CCP ligger jag fett back i nu så dom blir det till att behålla tills vidare.

      Radera
  2. Kul att det kom ett inlägg med lite tips!

    Även om det är trevligt med utdelningar måste jag säga att det är svårt att hålla sig till regel nummer 1, framförallt när man ser att chans-portföljen är upp 50% i år och utdelnings-portföljen "endast" är upp 12% i år...

    Skulle du säga att storleken på din portfölj är ett resultat av utdelningsinvesteringar? Eller har du testat andra strategier tidigare men sen gått över till säkrare investeringar i takt med att portföljen växt?

    Mvh HJ

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kanske kommer tider när det inte är så roligt att äga chansaktier. Vi får se. Jag har ägt chansaktier jag med men det har bara gått åt skogen.

      Min portfölj är mest produkten av intjänade pengar från lön och företagande. Sedan jag började med att behålla aktier långsiktigt i början av 2016 så har portföljen gått upp 339,000 och jag har fått 411,000 i utdelningar.

      Tidigare aktieaffärer var mest "buy on dips" och sälj efter några procent upp och att teckna vid nyintroduktioner.

      Radera
    2. Du har säkerligen rätt i att det kommer en tid då många "chansbolag" får det tufft, hoppas bara att man kan hinner ut i tid.

      Okej, när jag har läst dina inlägg har jag fått känslan av att du haft utdelningsstrategin i evigheter, men det var alltså fel!

      Vad tror du om Nobina? Handlas nu runt 8% DA och har vad jag kan se inte överdrivet hög utdelningsandel...

      Mvh HJ

      Radera
    3. Man behöver ju inte satsa allt på en strategi heller. Man kan ju ha flera olika portföljer. Svårt med Nobina det kan bli både riktigt bra och riktigt dåligt. Vågar varken säga bu eller bä.

      Radera
  3. Tycker du missade en viktig punkt, magkänsla ;)
    Om man screenat fram 3 bolag och ska köpa 1 eller öka lite i befintliga så brukar magkänslan väga tungt för mig.

    Väger inte tillväxt in för dig?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kommer fler kriterier i kommande inlägg. Petade ner några bara för att komma igång.

      Radera
    2. Ah ok, tyckte det var oväntat få regler ;)

      Radera