måndag 3 januari 2022

Sista affärerna 2021

Ett mycket kort inlägg för att komma ikapp.

För likviden för försäljningen av Securitas köpta jag XACT Norden Högutdelande. Stabila tråkiga innehav som matchar försäljningen men utan samma bolagsrisk. Det här är nu mitt största innehav.

Köpt 1785 XACT Norden Högutdelande

Blandade småköp:

Köpt 22 SkiStar B

Köpt 54 Swedish Match

Köpt 8 Lundin Energy

Köpt 230 Bilia A

Köpt 5 Stanley Black & Decker

Köpt 14 SL Green Realty Corp

Bilia nytt innehav. Stabilitet och kvartalsvis utdelningar lockar.

19 kommentarer:

 1. Hur resonerar du kring Lundin nu iom budet? Har du den i KF eller ISK?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill behålla både det nya bolaget som blir kvar samt det nya Aker BP. Har på ISK så måste sälja och sen köpa depåbeviset i KF sen.

   Radera
  2. Krösus, varför måste du sälja? Det är väl tillåtet med depåbevis på ISK? Eller menar du att det är fördelaktigt skattemässigt att ha depåbevisen på KF?

   /Daniel

   Radera
  3. Jag kan bara kvitta 15% utländsk källskatt i ISK. Vill jag inte själv försöka få tillbaka överskridande belopp från norska staten, vilket jag inte ids, så är det bättre att växla till KF.

   Radera
  4. OK, då förstår jag. Jag har alla mina innehav, inklusive de norska som Aker BP, på ISK i SEB. Jag har fyllt i en fullmakt till SEB så de fixar så det aldrig dras mer än 15% skatt på mina norska utdelningar. Och sedan görs det avräkning på de 15% på deklarationen som vanligt. Så jag kommer ha kvar mina depåbevis i min ISK.

   /Daniel

   Radera
  5. Smidigt. Jag har tyvärr inte den möjligheten där jag äger Lundin vad jag vet.

   Radera
  6. Tack för svar! Har den i ISK så kopierar nog dig och gör detsamma.

   God fortsättning!

   Radera
 2. Är verkligen Bilia kvartalsutdelare? Ser inte ut så i Avanzas historik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läste att de skulle gå över till det nu i år.

   Radera
  2. https://www.avanza.se/placera/telegram/2021/12/02/bilia-ska-gora-aterkop-och-lamna-utdelning-8-kraktie.html

   Radera
 3. Jag är själv på väg att vikta om mer till Xact Norden Högutdelande. Jag lockas av den relativt höga utdelningen även om det inte är "äkta" utdelning fullt ut samt att det känns som en ganska konservativ investering. Ser du något annat i denna ETF? Den har ju inte direkt överpresterat eller ens hängt med index de senaste åren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För mig är det en stabil källa till bra riskspridning. Den sortens bolag kommer inte gå fantastiskt bra men förmodligen inte heller riktigt dåligt. Tycker det är ett vettigt val om man vill leva på sin portfölj. Är man i uppbyggnadsfas finns det nog bättre alternativ med högre tillväxt.

   Radera
 4. Hur ser du på Exact högutdelande jämfört med index, t ex stockholmsbörsen (OMXSGI).
  Den har fått rejält med pisk sista åren och det verkar onödigt avgränsande och med högre avgift än t ex Nordnets fonder i Norden. Är det en bear-strategi kanske eller något annat jag missar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja för mig är denna en defensiv pjäs i arsenalen. Stabila bolag med låg tillväxt. De hänger inte med upp i en haussig börs men står förhoppningsvis emot bättre i ett dåligt börsklimat. Kanske klarar de högre räntor bättre än många andra bolag också.

   Radera
 5. Ok, tack. Har inte tänkt på räntekänsliget.
  Ser nu att Frihet frågade samma sak.

  Väldigt knepigt läge. Mer extremt än 2008 enligt Buffet. Jag har tänkt nyspara nästan helt utanför börsen även 2022. Vill inte vara helt maktlös om aktierna blir osäljbara i fem år eller nåt sånt. Din utdelningsinriktning kanske är det vettigaste.  SvaraRadera
  Svar
  1. Svårt veta. Börsen är dyr men det finns fortfarande gott om bolag med låga värderingar. Jag lever ju på utdelningarna från min portfölj så jag kan inte ändra min strategi nu :)

   Radera
  2. Du verkar klara dig.:)

   Radera
 6. Fyfan vad du köper. Har du kollat nåt på P/E-tal för Skistar? Jag var lite sugen men sen såg jag deras P/E och då gick det över....

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ett lurigt bolag att värdera på P/E då de har exploateringsverksamhet. Det här var ju ett väldigt litet köp i relation till min portföljstorlek också och i princip bara en återinvestering av utdelning.

   Radera