lördag 22 december 2018

Köper vidare

Oroligt på börserna. Påminner lite om hur det såg ut i början av 2016 när Kinaoron slog till. Den gången återhämtade vi oss relativt snabbt. Den här gången kanske det finns lite fler varningssignaler och konjunkturen har några fler år på nacken. Vi får se hur det utvecklar sig. Min strategi att ligga lång och att återinvestera utdelningarna är oförändrad men det är intressant att notera hur man rent instinktivt intresserar sig mindre för börsen när den går ner och tvekar och skjuter upp eventuella köp då man kanske borde göra tvärtom.  

Gjort en del köp och aktiverat lite kassa för att öka i en del nedtryckta industri- och handelsbolag.

Också ökat i Hemfosas stamaktie där jag vill kompensera mig för den kommande sänkta utdelningen. Borde även vara ett relativt defensivt innehav med säkrare hyreskontrakt om vi går in i skakigare tider även om de har en hel del skulder de behöver arbeta av.

Mycket tråkiga nyheter nu i en del av mina bolag med stora kursrörelser nedåt. Är det inte H&M så är det Johnson & Johnson eller National Grid där jag tidigare betraktat de två sistnämnda som mer säkra hamnar. Blåser det riktigt hårt finns inga säkra hamnar.  

Fick också ett meddelande från Avanza att en av mina portföljer är ner 10%. Skönt att man inte ligger med belåning i sådana här lägen i alla fall och inte har för många förhoppningsbolag och turn around cases i väskan.
7 kommentarer:

 1. Härligt, Sorken!

  Inte heller jag har belåning, vilket
  känns tillfredställande i denna tid av börsnedgång. Forts att plöja in deg i vad jag fn betraktar som potentiella utdelningshöjare. Mina utdelningar landar på modesta 24' för 2018.
  Tack för 1 läsvärd o chosefri blogg.

  Passar redan nu på att önska dig 1 Gott Nytt Investeringsår!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja nej belåning skall man se upp med.

   Tack och gott nytt börsår på dig själv.

   Radera
 2. Hej! Hur ser du på att hemfosa får bära hela kostnaden för preffarna efter uppdelningen. Vad tror du den nya utdelningen blir, jag gissar 50öre/kvartalet?
  Mvh Bengan

  SvaraRadera
  Svar
  1. För mig som ägde dom innan uppdelningen så spelar det ju ingen större roll vem som tar preffarna. Vi får se hur hög belåningsgrad den nya ledningen vill ha men 55-65 öre nånting i utdelning kanske man kan räkna med. Kanske vill de hellre sänka ordentligt till att börja med för att sedan kunna höja framöver? Jag ser gärna att de tar tag i skuldsidan.

   Radera
 3. Hej!

  Tack för en bra och intressant blogg som jag läser regelbundet :)!

  Det är alltid intressant att läsa om hur folk ser på belåning av sin portfölj. Jag trivs bra med belåning och ser själv ingen anledning att minska det. På sikt genererar det helt enkelt mer pengar än vad det kostar!

  Så till min fråga...tycker du att det är för stor risk att låna - trots att det är ekonomiskt försvarbart? Eller har du haft dåliga erfarenheter av det tidigare?

  Vet att många tycker att det suger att belåningavärden kan ändras från dag till dag och därmed din effektiva ränta.

  Jag tycker själv att det är svårt att hålla koll på. Det är ju bara lönsamt om man har absolut lägsta räntan. Det kan ju ändras snabbt...tyvärr. Automatisering är ett måste för att sova gott helt klart!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och tack. Nej jag har inga negativa erfarenheter av lån men har ju sett det gå illa för både kända privatpersoner och företag som har kört med för hård belåning. Det funkar tills det inte funkar. Jag har också belåning kopplat men den är tänkt att användas i nödfall vid tex nyemissioner och sedan raskt betalas tillbaka.

   Radera
 4. God jul. Tack för en blog som ger många bra tips (givetvis ansvarar alla sen för trycket på köp eller säljknappen).

  Mvh
  /I blått

  SvaraRadera