ACQ Bure hittade till slut något att köpa i sin egen ficka. En affär där de köper i cybersäkerhetsföretaget Yubico där Bure redan är ägare. "Här ligger en gravad hund"? Jag är dålig på teknik- och tillväxtbolag men med tanke på att Yubico verkar vara till stor del hårdvara och inte mer skalbar mjukvara ser värderingen minst sagt ansträngd ut. Jag kan inte bedöma det företagets framtidsutsikter. Det är en mycket konkurrensutsatt bransch dessutom. Jag sålde direkt affären presenterades och fick 105 kronor för de aktier jag köpte för 90.50 för runt ett halvår sedan. Jag är nöjd med den investeringen sett till risken jag tog då och jag lämnar över mina aktier till andra med högre riskvilja då nedsideskyddet som fanns tidigare nu är borta.
Sålt 1,250 ACQ Bure SPAC
Preffar har föga förvånande gått uselt i den här miljön med inflation och stigande räntor. Det finns scenarion där en investering nu kan visa sig ge hyfsad avkastning relativt börsen som helhet så jag ökar lite i sektorn. Valet föll på Emilshus för jag vill köpa en riktig preferensaktie och inte en D-aktie.
Köpt 462 Emilshus Pref
Jag har kvalificerat mig som professionell investerare hos Nordnet och jag har gjort mina första köp i amerikanska ETF:er där. Valet föll på gamla favoriten SCHD men även ett nytt innehav i VIG som fokuserar på bolag med hög utdelningstillväxt.
Köpt 41 Schwab U.S. Dividend ETF (SCHD)
Köpt 12 Vanguard Dividend Appreciation ETF (VIG)
Jag har tagit in ASSA ABLOY i portföljen. Den har kommit ner mot mer attraktiva nivåer sett till hur den brukar värderas. Framtiden för byggrelaterat är förstås oviss och det är nog anledningen men när allt ser ljusblått ut kan man inte köpa kvalitetsbolag till låg värdering.
Köpt 100 st ASSA ABLOY B
Carrier har jag ägt en liten post i sedan avknoppningen från United Technologies 2020. Jag ville göra den posten lite mer betydande då det ser ut som ett riktigt kvalitetsbolag sett till nyckeltalen och de har kunnat uppvisa en mycket fin utdelningstillväxt. Kort efter mitt köp annonserade de ett köp av tyska Viessmanns heating and coolingdel vilket inte uppskattades av marknaden. Tror man det köpet kan bli bra på sikt kanske det finns ett köpläge här för den långsiktige?
Köpt 65 Carrier Global
Har också tagit in ESG-darlingen Schneider Electric i portföljen. Andra bolag jag äger på liknande tema dvs automatisering/effektivisering/elektrifiering som ABB, Emerson och Eaton har gått väldigt bra så jag tar in denna också. Köpt via Avanza som lovar 100% tillbaka på den höga franska källskatten efter ett år.
Köpt 25 Schneider Electric
Rogers köp av Shaw gick till slut igenom och mina aktier har blivit inlösta:
Sålt 150 Shaw Communications
Ökar lite i U.K. Den börsen är tung på råvaror vilket jag vill vikta upp lite. Jag har tidigare skytt råvarusektorn men den kan ha framtiden för sig. Världens behov lär öka samtidigt som branschen dragit ned på sina investeringar i nya råvaruproducerande tillgångar.
Köpt 250 iShares Core FTSE 100 ETF (IUSZ)
Ökar också i Boliden på samma tema:
Köpt 25 Boliden
Köpt en slatt till i Mowi också för att öka exponeringen mot konsumentsektorn.
Köpt 50 Mowi
Avslutar med utdelningsprognosen för maj:
Vilka otroliga utdelningar, hatten av som vanligt. Har du inte tänkt köpa "Direktavkastning B"? Jag blev så förbannad på Intrum och deras rapport att jag rev av plåstret och köpte denna fond istället. Har ca 45 olika bolg totalt i portföljen och trots att inget utgör mer än ca 3% som mest märker att det ändå slår väldigt hårt när vissa bolag går som skit (SBB, Intrum t.ex.). Antalet bolag som går bra åt andra hållet är tyvärr inte speciellt många.... Vill minska detta men inte göra avkall på en vettig DA. Denna fond passar som en smäck.
SvaraRaderaJag tror inte att strategin Aktiespararna Direktavkastning B följer, dvs att enkom investera efter högst direktavkastning är en bra långsiktig strategi. Den innehåller bolag jag ägt tidigare men som jag sålt, som Telia, Ericsson och H&M. XACT Sverige är en ETF med lägre avgift och innehåller bolag med, enligt mig, högre kvalitet och bättre framtidsutsikter.
RaderaDen har ju presterat riktigt bra över rätt lång tid så så illa är det ju inte. Jag ser det lite som en svensk variant av Dogs of the Dow strategin och den levererar ju den också. Nästan 12 årligen de senaste fem åren är ju inte fantastiskt men långt ifrån dåligt heller. Xact Sverige har de senaste fem åren med utdelning inräknad levererat dryga 49% mot Aktiespararnas dryga 58%.
RaderaVisst fem år är inte lång tid men med tanke på att de båda är uteslutande svenska storbolag så säger det ändå en hel del.
OK, det är ju inte så tokigt. Klart man kan lägga en del av sina tillgångar i en sådan fond.
RaderaAll heder åt dig att du var beredd att omvärdera din initiala bedömning. Folk nu för tiden går ju igång och ska säga emot och ha sig bara för att!
RaderaGick på magkänsla. Får jag fakta som motbevisar min tes så får jag ju erkänna att jag har fel.
RaderaVilken trevlig utdelningslista. Och grattis till att ha blivit proffs! :)
SvaraRaderaProffs säger Nordnet, själv skulle jag kalla det myndig...
RaderaFörmågan att läsa och förstå ett infoblad på engelska..
RaderaMan kan alltså köpa SCHD hos Nordnet? Det var ju intressant faktiskt! Det går ju inte hos Avanza
SvaraRaderaDu måste bli godkänd som professionell kund först.
RaderaKan man numera köpa amerikanska ETF:er på Nordnet?
SvaraRaderaOm du har kvalificerat dig som professionell investerare kan du göra det både på Avanza och Nordnet. Andra aktörer med.
RaderaOch vad innebär det att va professionell investerare?
RaderaMan frånsäger sig kundskyddsregler som investerarskydd, informationsfaktablad för komplicerade instrument och kostnadsredovisning och det öppnar upp handel i fler instrument.
RaderaBehöver du ha en större mängd kapital också, eller räcker det att du frånsäger dig det du sa ovan?
RaderaMan bör uppfylla 2 av tre kriterier nedan:
RaderaUtfört minst tio transaktioner av betydande storlek per kvartal under de föregående fyra kvartalen. Med betydande storlek avses transaktioner som vardera överstiger 15 000 EUR.
Arbetar eller har arbetat minst 1 år inom finanssektorn i en befattning som kräver kunskap om de
aktuella transaktionerna eller tjänsterna som avses utnyttjas.
Portföljvärde motsvarande 500 000 EUR.
Investerarskydd? Det låter ju fantastiskt, om produkten ens i närheten motsvarar namnet.
RaderaVad skulle det betyda och skulle man vilja ha det?
Hallå Krösus Sork! Du måste bredda kolumnen ju, det duger ju inte med 174,79 följt av radbrytning och sen 6... Har sagt det förr men igen: väldigt kul och väldigt bra att ha förebilder som visar vägen med både utdelningssummor och portföljvärde. Morot framför näsan är i dagens fjant-Sverige ett bortglömt trick men det funkar ypperligt bra.
SvaraRaderaAvanzas 100% källskatt åter året efter är en game changer tycker jag. Ett riktigt bra steg i rätt riktning. De lyckades för mig återbetala 100% för 20,21 och 22! Hoppas de tar ett ytterligare steg och inför månadsvis återbetalning, lika bra de är bäst-i-klassen tycker jag.
Helt klart steg i rätt riktning gällande källskatten. Nordnet har dock snabbare återbetalning samt att jag nu kan handla amerikanska ETF:er där utan att behöva ringa in orders som hos Avanza så eventuella nyinsättningar kommer hamna hos Nordnet framöver.
RaderaVisste inte att Nordnet var snabbare, trodde det var 1-1 i denna fråga numera mellan Avanza och Nordnet.
RaderaBåde Nordea och Nordnet betalar tillbaka månadsvis nu.
RaderaOj... Nordea var känt men absolut inte Nordnet. Ja avanza borde gått direkt till månadsvis återbetalning. De borde försöka ligga mer i framkant. Nytt meddelande till deras kundtjänst alltså och hoppas många fler trycker på denna punkt.
RaderaHej,
SvaraRaderaSåg att iShares MSCI Europe Quality Dividend ESG UCITS ETF EUR (Dist) har smygt om Esg nu.
Det va då helvete va allt ska bli esg.
Hur ser du på det?
Mvh P
Jag köper icke ESG-aktier separat för exponering mot tex energi och försvar.
RaderaTycker du fortfarande att den är värd att äga?
RaderaTycker prestandan hittills vart ok och gillar den men vet ej hur det blir nu med esg.
Verkar väl vara en fortsatt hygglig fond. Man kan kika på Franklin European Dividend UCITS ETF om man inte gillar ESG. Den har dessutom lite lägre avgift.
RaderaTack,
RaderaJa den äger jag redan också =)
Gillar Franklin och ser man till prestanda så är den också ok.
RaderaSåg att du inte viktat den så högt men jag är nog beredd att lägga några 100k i den under tid.
Tjena
SvaraRaderaHur hade du gjort om du skulle in med ett större kapital på börsen nu i indexfonder? >2m
Du menar om du skall snitta in dig eller investera hela beloppet på en gång?
RaderaPrecis med global diversifiering såklart.
RaderaOm man ska snitta in sig hur många månader/år är lämpligt?
Otroligt svårt det där. Historiskt har jag för mig det visat sig att det generellt är bäst att investera allt på en gång. För skojs skull frågade jag ChatGPT och fick följande väl avvägda svar:
RaderaWhen investing a lump sum in the stock market, there are two common strategies: investing all at once (lump-sum investing) or spreading the purchases over time (dollar-cost averaging). The decision between these strategies depends on various factors and there is no universally "best" approach. However, it can be helpful to understand the historical performance and considerations associated with each strategy.
1. Lump-Sum Investing: With this approach, you invest the entire lump sum at once. If the stock market tends to rise over time, this strategy may potentially result in higher returns since you are exposed to the market for a longer duration. However, it also means that if the market declines shortly after your investment, you would experience an immediate loss.
2. Dollar-Cost Averaging: This strategy involves spreading your investment over a period of time, typically by making regular fixed investments (e.g., monthly) over a set duration. By doing so, you buy more shares when prices are low and fewer shares when prices are high. This strategy can help reduce the impact of short-term market volatility and smooth out the average purchase price. However, it also means potentially missing out on market gains if prices consistently rise during the investment period.
Both strategies have pros and cons, and the "best" approach may depend on your individual circumstances, risk tolerance, and market conditions. It's important to consider the following:
1. Time Horizon: If you have a longer investment horizon, lump-sum investing may be more appropriate since it allows for potential long-term market growth. If your time horizon is shorter or uncertain, dollar-cost averaging may provide more comfort by reducing the risk of a large initial investment during a market downturn.
2. Risk Tolerance: Consider your risk tolerance and emotional response to market volatility. If you're uncomfortable with the potential short-term losses associated with lump-sum investing, dollar-cost averaging might be a better fit.
3. Market Conditions: Evaluating the current market conditions and outlook can also be helpful. If you believe the market is undervalued or likely to rise significantly, lump-sum investing might be more favorable. In contrast, if the market is highly volatile or overvalued, dollar-cost averaging may help mitigate the impact of short-term market fluctuations.
It's worth noting that past performance is not indicative of future results, and market timing is notoriously challenging. It can be beneficial to consult with a financial advisor who can assess your specific situation and provide personalized guidance tailored to your goals and risk tolerance.
Det här resonemanget tar dock inte in en annan aspekt, den svaga kronan. Man skulle kunna hävda att det i läget vi har nu, med svag krona, potentiell lågkonjunktur på ingång och en amerikansk börs som på sistone drivits upp av ett fåtal bolag vore bättre att fasa in en investering över tid. Å andra sidan kan man hävda att den sortens invändningar alltid existerar. Jag har inget facit tyvärr. Vanligtvis brukar man ägna mer mental negativ energi åt förluster än missad avkastning. Ett mellanmjölksalternativ kanske kan vara att investera hälften direkt och sedan fasa in resten kanske över ett år? Ett annat att investera hälften direkt i Sverige och sedan resten över tid globalt med tanke på kronan? Jag törs inte komma med ett konkret råd tyvärr.
Näe men det låter rimligt det du skriver.
RaderaTänkte precis på det att dollar är hög Amerikanska börsen är hög kronan svag.
Men ingen kan spå framtiden.
Det får bli successiv insättning med övervikt mot Sverige under tiden, skulle spelreglerna ändras kan man alltid vikta upp global/usa.
Tror det blir bäst så.
Tack!
Ungefär vilken avkastning har du fått av din investeringsmetodik historiskt? Har du alltid investerat på liknande vis eller ändrat metodik när din portfölj blivit större?
SvaraRaderaÄr i situationen att jag kommer få ut en större summa pengar (>10) från ett företag och det känns vanskligt att investera när man själv saknar trackrecord, dels vad gäller analys (man väljer fel bolag) men kanske framförallt med tanke på hur man hanterar det mentala vid 30-40-50 procentiga krascher.
Att då fokusera på "jämnt kassaflöde" från utdelningar känns ju då enklare rent mentalt, eftersom det är storleken på dessa och att de fortsätter komma in som är det viktiga och inte värdet på kontot.
Samtidigt behöver man ju en viss avkastning för att pengarna skall kunna växa till en summa så att man en gång kan pensionera sig på den (är ca 45 idag).
Min strategi presterar sämre än index. Den handlar mer om att bevara än att växa kapitalet.
RaderaJag har haft andra strategier tidigare men i takt med att jag blivit äldre och kapitalet större så har fokus mer blivit en bevarande strategi med god riskspridning.
Det tar mycket tid i anspråk att leta individuella bolag det får man ta i beaktning också. Investmentbolag samt indexfonder är kanske en lösning?
Hej,
SvaraRaderaHåller med krösus här.
Finns utdelande indexfonder att få tag på om man letar.
Det bästa av 2 världar index och utdelning.